Битката с килограмите трябва да е държавна политика – страната

...
 Битката с килограмите трябва да е държавна политика – страната
Коментари Харесай

Специалисти: Битката с килограмите трябва да е държавна политика

 

Битката с килограмите би трябвало да е държавна политика – страната ни има потребност от Национална стратегия и сериозна предварителна защита. Около това мнение се сплотиха в предаването „ Тази заран “ здравният икономист Аркади Шарков и детският еднокринолог проф. Виолета Йотова.

Лекарите споделят, че при децата най-съществен е персоналният образец, който дават родителите

„ Данните, които бяха показани, са за лица над 18-годишна възраст. Анализът сподели, че над 40% от българите са страдат от някаква форма на затлъстяване, като 25% от тях са достигнали първата степен на затлъстяване. Това е сериозен %, в случай че се съпостави с европейската статистика “, уточни Шарков.

Според него наклонността ще се задълбочи, тъй като питателните режими и двигателните привички на децата се утежняват.

 Предупреждение за високи температури и в понеделник 2 мин. Предупреждение за високи температури и в понеделник  Еньовден е. Билките са най-лековити 2 мин. Еньовден е. Билките са най-лековити  Два пожара горят в Сакар, оповестено е бедствено състояние (СНИМКИ) 2 мин. Два пожара горят в Сакар, оповестено е бедствено състояние (СНИМКИ)  Волята и желанието за живот на Еми: Завършва с отличие и е претендент за най-красива абитуриентка 6 мин. Волята и желанието за живот на Еми: Завършва с отличие и е претендент за най-красива абитуриентка  С деца на море: Кои са най-подходящите плажове за малчуганите? 3 мин. С деца на море: Кои са най-подходящите плажове за малчуганите?  Технически проблем пусна сирените за предизвестие в Габрово  1 мин. Технически проблем пусна сирените за предизвестие в Габрово   Предупреждение за високи температури и в понеделник 2 мин. Предупреждение за високи температури и в понеделник  Еньовден е. Билките са най-лековити 2 мин. Еньовден е. Билките са най-лековити  Два пожара горят в Сакар, оповестено е бедствено състояние (СНИМКИ) 2 мин. Два пожара горят в Сакар, оповестено е бедствено състояние (СНИМКИ)  Волята и желанието за живот на Еми: Завършва с отличие и е претендент за най-красива абитуриентка 6 мин. Волята и желанието за живот на Еми: Завършва с отличие и е претендент за най-красива абитуриентка  С деца на море: Кои са най-подходящите плажове за малчуганите? 3 мин. С деца на море: Кои са най-подходящите плажове за малчуганите?  Технически проблем пусна сирените за предизвестие в Габрово  1 мин. Технически проблем пусна сирените за предизвестие в Габрово 

„ Затлъстяването е сложно събитие – то не е обвързвано единствено с фамилното обременяване, а и с метода на живот. Но когато и двамата родители са с наднормено тегло, то вероятността децата им да затлъстеят още преди пубертета е над 50% “, сподели проф. Йотова.

Снимка: bTV

Тя уточни още, че научните данни демонстрират утрояване на затлъстяването при момчетата и удвояване на броя на девойки през последните 30 години – това ни подрежда надлежно на втори и на четвърто място в Европа.

Инжекционен препарат за лекуване на диабет вид 2 защищава от инсулти и инфаркти

„ Има кардинална връзка сред затлъстяването и съня. Препоръката в детска възраст е за 10-14 часа сън за денонощие. В детските градини обаче, които са планувани за възстановяване на общуването и за нервно-психичното развиване на детето, придвижването е значимо. Там сънят би трябвало да се преценява с възрастта на детето и от неговите желания. Ето за какво в детските градини на Запад има така наречен пространства за тихи занимания. В нашите градини принудително се принуждават децата да спят по 3-4 часа, което не способства за тяхното развиване, а единствено покачва вероятността от затлъстяване “, изясни проф. Йотова.

Детският ендокринолог показа и някои данни за детското затлъстяване. Преди 30 години то е започвало на 6-7 години, а в този момент децата са с наднормено тегло още на 3-4 години. Възрастта съгласно проф. Йотова пада, тъй като малчуганите са изложени на все по-голямо обездвижване и съществено препитание.

Снимка: bTV

„ През 2019 година са изгубени 600 000 работни часа поради здравословни проблеми при хората със затлъстяване. Това е сериозна вреда за стопанската система. А когато приказваме за кумулативни разноски, тъй като един подобен човек има редица обществено значими болести, би трябвало да се каже, че затлъстяването му има отражение освен върху фиска (приходите, заложени в държавния бюджет – б.р.), а и върху фамилния портфейл “, сподели още Шарков.

Снимка: bTV

Икономистът пресмята, че разноските на Национален осигурителен институт и НЗОК се равняват на над 500 000 лева през 2019 година След COVID-19 обаче навиците на българите са се нараснали, както и броя на хората с наднормено тегло. Ето за какво Аркади Шарков чака тежестта върху обществения и здравния фонд да се усили.

 

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР